Bijna vakantie!


Vakantie is… onthaasten en rust?

 

Vakantie is… bijzondere dingen doen, ongekende plaatsen ontdekken, nieuwe vrienden maken?

 

Vakantie is… gewoon lekker samen genieten?

 

Wat betekent vakantie voor mijn kind?

Vakantie kan veel verschillende dingen betekenen. En iedereen heeft een eigen voorkeur om zijn vakantie in te vullen. Daar kunnen mensen (zowel kinderen als ouders) heel erg in verschillen. Voor sommige mensen staat vakantie synoniem voor op reis gaan, maar vakantie kan evengoed thuis. Zandkastelen maken op een strand of genieten van een heerlijke picknick na een boswandeling in de buurt, vakantie is meestal even iets anders doen dan het leven van elke dag. Vakantie gaat om het gevoel van even niets te ‘moeten’.

Ook voor kinderen is vakantie vooral een gevoel. Dat beetje extra aandacht van mama en papa. ‘s Avonds wat later naar bed en ’s morgens mogen uitslapen. Maar ook logeren bij vriendjes, bij oma en opa of neefjes en nichtjes kan voor een geweldig vakantiegevoel zorgen.

Vakantie is meestal een leuke periode maar soms is vakantie ook stresserend. De meeste ouders hebben minder vakantietijd dan hun kinderen. Dat maakt dat er soms moet gezorgd worden voor opvang. Het overbruggen van deze periode vraagt soms veel creativiteit en organisatietalent! Sommige ouders kunnen daardoor ‘vakantiestress’ hebben. Voor sommige mensen kan dan weer de voorbereiding van de vakantie of de lange autorit naar de vakantiebestemming een reden voor spanning zijn. Daarom is het belangrijk dat je aan je vakantie begint met een fris hoofd. Laat kleine irritaties je niet van de wijs brengen. Blaas kleine probleempjes niet op tot gigantische problemen: een flinke dosis relativeringsvermogen zorgt ervoor dat je vakantie echt ontspannend wordt.

Meer informatie over zon en vakantie voor de allerkleinsten (baby’s, peuters en kleuters) vind je hier terug.

Specifieke info over hittegolf en ozonpieken (en waarop te letten bij baby’s, peuters en kleuter) vind je hier.

Op reis met je baby

Heb je een jong kind, dan kies je wel voor een bestemming waar er genoeg aandacht mogelijk is voor verzorging en veiligheid. Komt de vakantieperiode in zicht? Dan laat je een jong kind best in zijn vertrouwde ritme. Veranderingen zoals het afbouwen van borstvoeding of het afleren om te vragen naar een tut, stel je beter uit tot na de vakantie. Voor een jong kind helpen deze vaste gewoontes bij het verblijf op een vreemde plek. Je kan ook iets vertrouwd meenemen, zoals bv. een dekentje: de vertrouwde geur helpt een baby bij het inslapen.

Op vakantie met mijn tiener?

Pubers protesteren weleens, maar gaan vaak toch nog graag met de ouders mee op vakantie. Je vermijdt vervelende gezichten door je tiener ook al wat vrijheid toe te staan. Bv. niet alle activiteiten moeten meedoen, hem/haar zelf voorstellen laten doen waar hij/zij/jullie naartoe kunnen gaan, … Is je tiener niet enthousiast om nog met mama/papa mee te gaan, dan is er misschien wel een jongerenvakantie die hem/haar aanspreekt.

De meeste jongvolwassenen zijn er aan toe om zonder ouders op vakantie te gaan. Ze kunnen zich inzetten als leider op een kamp of spreken af met vrienden.

Meer weten hierover of opvoeden algemeen? Vragen hierover?

Kom gerust naar het opvoedingspunt Stabroek, Kerkstraat 37 te Stabroek – Hoevenen, 0492 / 73 33 93, maandag om de 14 dagen tussen 16 – 19 h, concreet 10 juli, 7 en 21 augustus, 4 en 18 september.

Op een ander moment kan, maak hiervoor een telefonische afspraak op 0492 / 73 33 93

Prettige vakantie!