Opvang tijdens de vakantie


Vakantietijd en opvang tijdens de vakantie!

Vakantietijd

Voor veel mensen staat vakantie synoniem voor op reis gaan. Maar vakantie kan even goed thuis. Ook voor kinderen is vakantie vooral een gevoel. Dat beetje extra aandacht van mama en papa. ‘s Avonds wat later naar bed en ’s morgens mogen uitslapen. Maar ook logeren bij vriendjes, bij oma en opa of neefjes en nichtjes kan voor een geweldig vakantiegevoel zorgen.

 

Vakantieopvang

De meeste ouders hebben minder vakantietijd dan hun kinderen. Dat maakt dat er soms moet gezorgd worden voor opvang. Het overbruggen van deze periode vraagt soms veel creativiteit en organisatietalent! Ben je een ouder met weinig vakantie dan biedt de strategie ‘zoveel mogelijk op voorhand plannen’ meestal houvast. Dit betekent puzzelen met vakantiedagen, opvang door speelpleinwerking, grabbelpas, kampen, bereidwillige grootouders of familie, … . Veel gemeenten en organisaties bieden in de vakantieperiode een waaier van speelpleinwerking, grabbelpas, themakampen, … aan. Wees er wel tijdig bij want veel van dit vakantieaanbod is goedkoop maar snel volgeboekt. Ook beroep doen op de ouders van vriendjes hoort er bij.

De JES-vakantiebrochure vind je hier.

Voor wie weinig of niet kan rekenen op de hulp van grootouders, familie of vrienden vormen vakantiekampen een welgekomen oplossing. Maar ook veel kinderen van ouders waar er niet direct een opvangprobleem is, kijken uit naar een vakantiekamp. Om het vakantieaanbod voor ouders (en hun kinderen) overzichtelijker en toegankelijker te maken, ontwikkelden Steunpunt Jeugd, CultuurNet Vlaanderen en Jeugdwerknet de website www.mijnkindopkamp.be . Ouders en hun kinderen kunnen via een eenvoudige zoekmodule op zoek gaan naar een geschikt vakantiekamp. Zo ontdekken ouders ook kleinere initiatieven en organisaties die originele en kwalitatieve vakantiekampen aanbieden.