Nationale Naai Actie – Maak je mondmasker


Mondmaskers en andere persoonlijk beschermingsmateriaal (schorten, handschoenen, alcoholgel,…) zijn een schaars goed. Daarom gingen vele mensen bij het begin van de crisis achter hun naaimachine zitten om PBM (persoonlijke beschermingsmaterialen) te maken voor zorgverstrekkers. Ook in Stabroek in een aantal vrijwilligers aan de slag. Nu duidelijk is geworden dat mondmaskers een grote rol zullen spelen bij versoepelende maatregelen (oa. verplichtingen op het openbaar vervoer, voor leerkrachten,…) mag het naaimachien zeker niet onder het stof geraken. 

Deze week start de #NationaleNaaiActie die heel België wil mobiliseren om zelf mondmaskers te maken.

*** Deze actie staat los van de aankoop van het bestuur waarbij elke +12 jarige inwoner zal voorzien worden van een mondmaskers. Er is nog geen duidelijkheid over de leveringstermijn en dus ook niet over de verspreiding aan de inwoners, maar we zullen hier zo snel als mogelijk over communiceren. *** 
 
Waarom de #NationaleNaaiActie?
Binnen de exitstrategie wil de overheid inzetten op het zelf maken van stoffen mondmaskers. Via maakjemondmasker.be zijn de voorbije maand mondmaskers, schorten en andere beschermmaterialen gemaakt en verdeeld aan zorgkundigen en kwetsbaren in de maatschappij.

Herbruikbare maskers zijn ecologischer dan wegwerp en het is simpelweg niet haalbaar om voor iedereen wegwerpmaskers te voorzien. Mensen die vaak buitenshuis komen of zich in plaatsen moeten begeven waar veel mensen samenkomen zullen ook niet toekomen met 1 masker.

Denk ook aan je vrienden, familie en buren: bescherm hen en laat hen ook jou beschermen door voor hen mondmaskers te maken

Hoe doe jij mee?

Om ons land klaar te stomen voor 4 mei roepen maakjemondmasker.be en Impactdays.co nu heel België op om massaal mondmaskers te maken tijdens de #NationaleNaaiActie.

Kan je zelf naaien? Ga dan aan de slag met de goedgekeurde patronen die je kan vinden op https://maakjemondmasker.be/  Heb je graag dat we de handleiding met de patronen voor je printen? Neem dan contact met ons op zodat we het klaar kunnen leggen. 

Heb je nog materiaal? Om de mondmaskers te maken is er veel materiaal nodig. Heb jij nog katoenen stoffen of lint/rekkers die je op 90° kan wassen? Breng deze dan binnen zodat wij ze kunnen verdelen onder de naaisters en naaiers.

Doel is om heel België te voorzien van zelfgemaakte mondmaskers. Die kan je in Stabroek doneren in de sluis in het Sociaal Huis (Kerkstraat 35 te Hoevenen – 24/7) en in het Administratief Centrum (Dorpsstraat 45 te Stabroek – weekdagen van 9 tot 16 uur). Van daaruit verdelen we ze op basis van de exitstrategie.

Nieuwe versie patroon
 
De handleiding van het patroon – goedgekeurd door virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht en afgestemd met FOD Volksgezondheid – is herwerkt en verfijnd. Zo kan je het voortaan nog makkelijker met of zonder naaimachine gebruiken.
 
Het patroon biedt extra bescherming door:

  • De 2 lagen, met mogelijkheid om er een filter (koffiefilter, keukenpapier…) tussen te steken dat extra bescherming kan bieden.
  • De lintjes, die ervoor zorgen dat je niet aan het masker met je handen zit en dat het beter virusvrij te maken is na een wasbeurt (vs. elastieken).
  • De plooien ervoor zorgen dat je gezicht en neus volledig en comfortabel bedekt zijn, er geen naad over de mond of neus loopt, die een mogelijke zwakke plek is waar viruspartikels zich verzamelen.

Correct gebruik van mondmaskers

Mondmaskers moeten correct gedragen worden of ze verliezen hun nut. Ze hoeven ook niet continu gedragen te worden en niet door iedereen. De hygiënische voorschriften zoals het wassen van handen, gezicht niet aanraken en afstand houden blijven cruciaal.