Anders dan verwacht


De zwangerschap wordt als een heugelijke en blije periode bestempeld. Verschillende oorzaken kunnen er echter zorgen dat deze periode anders dan verwacht loopt.

Verlies van een kind

De moeder en partner ontwikkelen een sterke band met het kindje tijdens de zwangerschap. Het verlies van een kind voor of na de geboorte (miskraam of doodgeboorte) zorgt voor een enorm verdriet. Als ouders ga je door een verwerkingsproces en moet je het verlies een plaats geven. Organisaties bij wie je terecht kan:

Kind en Gezin (miskraam of doodgeboorte)

Vroedvrouwen

Huisarts


Ongepland zwanger

Je bent ongepland zwanger. Er kunnen heel wat gevoelens door je heen gaan die vaak ook tegenstrijdig zijn. Je bent angstig, boos, verdrietig, maar misschien ook blij of hoopvol. Een zwangerschap brengt, gepland of ongepland, heel wat gevoelens met zich mee. Een vertrouwenspersoon kan helpen om je emoties te uiten. Je zal allicht ook meteen gaan nadenken over wat je nu moet doen. Besef dat er verschillende opties zijn. Neem de tijd om ze allemaal te onderzoeken. Informeer je goed. Hoe meer je weet over de verschillende mogelijkheden, hoe beter je kan beslissen. Bij volgende organisaties kan je terecht voor informatie en met vragen:

Fara (luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes)

  • Farafoon: 016 38 69 50, elke werkdag tussen 9 en 16 uur
  • Farachat: iedere maandag-, woensdag- en vrijdagnamiddag via www.fara.be
  • vragen@fara.be

Kind en Gezin (ongepland zwanger)

Huisarts


Vroeggeboorte

Als je kind veel te vroeg geboren wordt, maak je een zware periode door. Nadat je je zo verheugd had op de komst van je baby, moet je nu verwerken dat de bevalling te vroeg op gang is gekomen en dat je kindje in de couveuse ligt. Dat zorgt voor angst en spanning.

Aarzel niet om vragen te stellen aan de arts, zodat je goed weet wat er aan de hand is. Geef zo veel mogelijk liefde en warmte en probeer positief te blijven.

Voor meer info kan je terecht bij:

Kind en Gezin (vroeggeboorte)

Huisarts

Vroedvrouwen