Geldzaken


Sociale aspecten

De geboorte van je kind is een bijzondere en emotionele gebeurtenis. Daarnaast komt er ook op financieel vlak heel wat bij kijken. Voor algemene informatie kan je terecht op de website van Kind en Gezin (Financieel).

Daarnaast bundelde Kind en Gezin heel wat informatie over de sociale aspecten die bij een zwangerschap en geboorte komen kijken (bescherming tegen ontslag, moederschapsrust, tussenkomsten na de geboorte, ..).


Groeipakket

De Kinderbijslag werd hervormd tot Groeipakket. Kinderen geboren vanaf 2019 ontvangen een eenmalig startbedrag (€ 1122) en een maandelijks basisbedrag (€ 163,20). Daarnaast zijn er verschillende toeslagen. Je kiest voor één van de vijf uitbetalingsactoren en vraagt je startbedrag zelf aan (er is dus geen koppeling meer met de werkgever). Van zodra je startbedrag is aangevraagd, zal de uitbetalingsactor je dossier verder opvolgen. Alle informatie over het Groeipakket (aanvragen, toeslagen, kinderen geboren voor 2019, …) kan je terugvinden op www.groeipakket.be.


Financieel moeilijk?

Heb je het financieel moeilijk of zit je met zorgen over je financiële situatie. Een medewerker van het OCMW helpt je graag verder vragen en gaat na op welke ondersteuningsmogelijkheden je recht hebt.