Gezondheid en ontwikkeling (kind)


Preventief medisch onderzoek

Het CLB volgt preventief de gezondheid van je kind op via een medisch onderzoek:

  • In het 1ste, 3de en 5de leerjaar van het lager onderwijs

De CLB-arts en -verpleegkundige testen de ogen en oren van je kind, meten de lengte en het gewicht, kijken de tanden en de houding na, en kijken ook na of je kind zich normaal ontwikkelt. Zo kan het CLB snel beginnende ziektes opsporen en erger voorkomen. Als de CLB-arts een probleem vaststelt of vermoedt, bezorgt die jou een advies, bijvoorbeeld om een specialist nader onderzoek te laten doen. De arts en verpleegkundige volgen ook de inentingen van je kind op.


Ziek

Bij ziekte of andere ongemakken die kinderen van deze leeftijd kunnen ervaren (groeipijnen, bedplassen, …) kan je bij je huisarts terecht.


Vragen bij de ontwikkeling

De ontwikkeling van elk kind is anders en volgt een eigen tempo. Het kan zijn dat je kind met bepaalde ontwikkelingen wat later is dan andere kinderen. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat er iets mis is. Het ene kind is nu eenmaal wat sneller dan het andere. Als je je toch zorgen maakt over je kind, kun je dit bespreken met je huisarts, het CLB of bij het Opvoedingspunt Stabroek


Specifieke begeleiding en hulpverlening

Indien er nood is aan specifieke begeleiding, kan je terecht bij onderstaande diensten. Nog niet zeker welke stappen je moet nemen of bij wie je het beste terecht kan, neem dan contact op met het CLB of het opvoedingspunt Stabroek.


Het Raster biedt begeleiding aan gezinnen en kinderen met (een vermoeden van) autisme.


DBC Openluchtopvoeding (OLO) biedt begeleiding aan gezinnen en kinderen met (een vermoeden van) gedrags- of emotionele problematiek, autisme en/of een licht mentale beperking. Zij bieden verschillende ondersteuningsvormen aan, onder andere intensieve diagnostiek, kortdurende begeleiding, vormingen en oudergroepen, laag- en hoogintensieve thuisbegeleiding, verblijf, enzoverder. Bij sommige diensten kan je zo terecht, voor andere heb je een goedkeuring nodig. Meer info op de website http://www.olo.be


Kadodder is een vroeg- en thuisbegeleidingsdienst voor personen met een ontwikkelingsrisico of een verstandelijke beperking, in de provincie Antwerpen.