Informatie voor jouOver zwangerschap & bevallen

Hieronder vind je informatie en doorverwijzingen naar onze partners terug.

Gezondheid en zwangerschap

In de eerste weken van de zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Die eerste weken zijn nochtans heel cruciaal. Je baby in goede omstandigheden laten groeien begint al vanaf het moment dat je beslist dat je een kindje wil of stopt met je voorbehoedsmiddel.

Roken en zwangerschap

Indien jullie een kindje wensen, is het best dat beide partners stoppen met roken. Het is en blijft zinvol om op gelijk welk moment in je zwangerschap te stoppen met roken.

Het is niet gemakkelijk om met roken te stoppen. Met een goede en professionele begeleiding is het minder lastig en verhoog je je slaagkans. Met vragen kan je terecht bij je arts of vroedvrouw of bij Tabakstop. Zij kunnen je doorverwijzen naar een tabakoloog of naar een hulpverlener voor rookstopondersteuning. Als je partner ook rookt, kan je deze therapie als koppel volgen. Dat maakt het stoppen vaak gemakkelijker.

Voor meer informatie kan je terecht op: 

De mutualiteit betaalt (een deel) van kosten voor professionele begeleiding bij het stoppen met roken terug.

 

Zwanger en bewegen

Voldoende bewegen is voor iedereen een must, ook voor zwangere vrouwen. Zwemmen, wandelen en fietsen zijn bewegingsvormen die bijna elke zwangere vrouw kan uitoefenen, zelfs tot op het einde van de zwangerschap. Ze zijn ideaal voor jou en je baby.

Kinesitherapie

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen. De zwangerschap beïnvloedt onder meer je houding, soepelheid, evenwicht, stabiliteit, spierkracht, beweeglijkheid en ademhaling.

Zwangerschapskinesitherapie helpt je om die veranderingen op te vangen en je optimaal voor te bereiden op de bevalling. Daarnaast wordt bij zwangerschapskinesitherapie aandacht besteed aan het oefenen van de bekkenbodemspieren die je na de bevalling opnieuw moet versterken. 

Je kan ook bij een kinesist of osteopaat terecht voor de aan een zwangerschap gerelateerde kwalen zoals hoofdpijn en klachten aan je rug of bekken.

Vraag aan je vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog welke kinesitherapeuten in je buurt gespecialiseerd zijn in het begeleiden van zwangere vrouwen.

 

 

 

Foliumzuur

Neem elke dag een foliumzuursupplement als je een actieve kinderwens hebt en stopt met anticonceptie.  Blijf het doornemen gedurende de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Vraag hiernaar bij je apotheek. Foliumzuur is te verkrijgen zonder voorschrift.